Czynniki, które mogą wpływać na stan mikrobioty jelitowej.
Rodzaj pożywienia, które spożywamy ma bezpośredni wpływ na skład mikrobioty jelitowej. Współczesna dieta jest pełna przetworzonych produktów. Nadmiar produktów zawierających cukier i przetworzone węglowodany sprzyjają rozwojowi różnych gatunków grzybów, bakterii, pasożytów jelitowych.
Dieta bogata w błonnik pochodzący ze zbóż( np. płatki śniadaniowe), bardzo negatywnie wpływa na zdrowie jelit i cały metabolizm. Zwiększa się tym samym ryzyko wystąpienia takich chorób jak:
- zespół jelita drażliwego
- rak jelita grubego
- niedobory żywieniowe
- inne dolegliwości metaboliczne
Dodatkowe czynniki pogarszające stan mikrobioty jelitowej to :
- choroby zakażne
- choroby przewlekłe
- choroby autoimmunologiczne
- stany po operacjach chirurgicznych
- stres krótkotrwały i długotrwały
- inne czynniki jak np. ekstremalne warunki klimatyczne, nałogi
- antybiotyki
Każdy ma w swoich jelitach niepowtarzalny zestaw mikroorganizmów. Pod wpływem wyżej wymienionych czynników ten zestaw będzie się zmieniać. Nie potrafimy w dalszym ciągu przewidzieć jak ten proces będzie przebiegał. Przed większością opisanych wyżej czynników trudno jest dzisiaj uciec. Pod ich wpływem korzystne bakterie w naszym układzie pokarmowym, tracą zdolność do pełnienia wszystkich swoich funkcji i prowadzi to do całego łańcucha patologii w jelitach i pozostałych częściach organizmu.
Dobra wiadomość jest taka, że jeśli odpowiednio zadbamy o to co pojawia się na naszym talerzu, to mikrobiota jelitowa zmienia się błyskawicznie – wciągu kilku godzin.
Mamy wpływ na nasz stan zdrowia ! Dużą pomocą w procesie zdrowienia jest dieta niskowęglowodanowa. Gdy współpracujemy ze swoim organizmem, to on szybko wraca do swojej homeostazy – równowagi. Zmiana nawyków żywieniowych to nie jest proces łatwy. Ale na pewno możliwy. Wielu ludziom udało się wyjść tym sposobem z ciężkich schorzeń.
Czy tobie się to uda ?
Na to pytanie możesz odpowiedzieć tylko Ty.