Żywienie niskowęglowodanowe Keto/Carnivor

NIEDOKRWISTOŚĆ A MIĘSO

NIEDOKRWISTOŚĆ A MIĘSO

Benefity ze spożywania mięsa oraz ryb.

Mięso oraz ryby to doskonałe żródło substancji odżywczych. Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego są najbardziej bogate w witaminy, niezbędne aminokwasy, cenne tłuszcze, liczne minerały i inne substancje odżywcze, które nasz organizm potrzebuje nieustannie. Wszystkie te substancje występują w najbardziej przyswajalnej dla nas formie. Podaję poniżej zestaw witamin które znajdziemy w takich produktach jak wieprzowina, ryby, drób, wątróbka, serca, nerki, wołowina, dziczyzna, jajka i mleczne produkty, masło, tłuszcze zwierzęce :

Wit B1, Wit B2, Wit B3 , Wit B5, Wit B6, Wit B12, Biotyna, Wit A, Wit D, Kwas foliowy, Wit K2

Dobrze jest spożywać mięsne produkty wraz z warzywami, które dostarczają nam Witaminy C i K1. Wiele osób, które maja problemy metaboliczne, cierpi na anemię (niedokrwistość). Szczególnie one powinny spożywać czerwone mięso ( zwłaszcza wołowinę, dziczyznę, baraninę i podroby ), które stanowią najlepsze lekarstwo na tą chorobę. Jest ono żródłem żelaza w formie hemów, czyli jego najłatwiej przyswajalnej postaci, co jest kluczowe dla anemików. Najlepszą metodą na niedokrwistość jest jedzenie wątróbki, która jest wprost kopalnią cennych składników odżywczych. Jest ona cenniejsza od najdroższych suplementów świata.

Należy pamiętać aby kupować mięso i ryby tylko świeże lub mrożone. Do produktów konserwowanych dodaje się najróżniejsze dodatki chemiczne, które spowalniają lub uniemożliwiają regenerację jelit. Dobrze jest unikać bardzo chudego mięsa, ponieważ człowiek potrafi wykorzystywać włókna mięśniowe tylko wtedy, gdy towarzyszą im tłuszcz, kolagen i wiele substancji występujących w solidnej porcji mięsa. Bardzo cenne są buliony gotowane na tłustym mięsie.

Polecam zgłębiać sobie temat produktów mięsnych, które powinny być podstawą żywienia zdrowego człowieka.

Pozostałe artykuły: